Mulighedserklæring
Er du syg, har din arbejdsgiver ret til at forlange en mulighedserklæring. Erklæringen bruges, hvis din arbejdsgiver er i tvivl om, hvilke hensyn der skal tages til dit helbred for, at du helt eller delvist kan vende tilbage til arbejdet.
Mulighedserklæringen består af to dele:
- Den første del af erklæringen udfyldes og underskrives af dig og din arbejdsgiver på baggrund af en personlig samtale. Din arbejdsgiver skal indkalde dig til samtalen med et rimeligt varsel (ca. 1 uge) og under hensyntagen til din helbredstilstand. Du har mødepligt til samtalen. Hvis du på grund af din sygdom ikke kan møde op, skal samtalen foregå telefonisk.
Formålet med samtalen er at afklare, hvilke begrænsninger din sygdom giver, og hvilke arbejdsopgaver det påvirker. Din arbejdsplads har ikke krav på en diagnose, men alene oplysninger om konkrete begrænsninger i forhold til arbejdet. - Den anden del af erklæringen udfyldes efterfølgende af din læge. På baggrund af erklæringens første del (som du medbringer) og en samtale med dig tager lægen stilling til mulighederne for, om du helt eller delvist kan genoptage arbejdet, og om de ovennævnte aftaler er forsvarlige. Lægen kan
også foreslå tilpasning af arbejdet og give et skøn over sygdommens varighed. Hvis din læge ikke er enig i de tiltag, der fremgår af erklæringens første del, er lægens vurdering den afgørende.
Du skal indsende den udfyldte erklæring til din arbejdsgiver inden for en rimelig frist (ca. 14 dage efter den første samtale). Din arbejdsgiver skal betale for erklæringen, men du skal selv betale i lægehuset, og så refunderer din arbejdsgiver efterfølgende beløbet.
Du finder pris på mulighedserklæring under vores prisliste